Zachraňme hřiště! 3. 11. 2012

Přesně takto zněla výzva lidem na sídlištích Sekyra a Bemett koncem října tohoto roku. O co šlo, kdo to organizoval, kdo pomohl a jak to dopadlo?

Malé dětské hřiště na pomezí sídliště Bemett a Sekyra (pro neznalé, je to nedaleko ulice Českodubská a Velkoosecká) bylo postaveno před 4 roky, pozemek si převzala MČ Praha Vinoř, ale na vybavení hřiště se nějak pozapomnělo. O skluzavku, houpačky, prolézačky a pískoviště se tak nikdo nestaral. Barva časem oprýskala, něco prasklo, něco se ulomilo a stav hřiště začínal být záhy tristní a dětem nebezpečný. Bohužel, MČ Vinoř se k opravám neměla (přesto, že vlastní pozemek pod ním), hřiště údajně nesplňovalo požadavky nejrůznějších norem a bezpečnostních předpisů.

To nenechalo na pokoji Zuzku Fejfarovou ze sídliště Sekyra a pokusila se dát věci do pořádku. Nejdříve zjistila výhrady revizního technika k herním prvkům a jejich umístění, pak získala příslib developera Bemett, že se bude finančně podílet na opravě a zároveň předběžný souhlas MČ, že pokud hřiště dostane kladné vyjádření revizního technika, převezme ho do správy. Následovalo vyhlášení brigády na 3.11.2012 a v sobotu ráno jsme v 8:00 vyhlíželi první lidi, kterým není lhostejné, jak vypadá okolí jejich domů.

Bylo velkým a milým překvapením, když již v 9 hodin dorazilo tolik brigádníků, že došla kolečka, lopaty a hrábě. Všichni se chopili, čeho bylo třeba, někdo vozil tuny kačírku z nedaleké hromady, někdo vykopával staré prolézačky, jiní natírali, někdo opravoval, vrtal, šrouboval… Kolem poledne se začaly znovu usazovat prolézačky na nová správná místa, s předepsanými odstupovými vzdálenostmi, jak vyžadují normy. Jeden herní prvek se musel bohužel odstranit, přemístily se lavičky a stůl, zavěsily se nově koupené houpačky, opravila vstupní branka, vyměnil zámek a klika, něco se namazalo, zkrátilo, dotáhlo a seřídilo, bylo kolem druhé hodiny hotovo. Hřiště je teď krásné a bezpečné, snad ještě více, než když bylo nové. Pokud si jej převezme MČ a bude se o něj dále starat, čeká ho snad lepší osud, než byla jeho dosavadní historie.

Mimo hezké hřiště máme nyní i hodně nových známých, víme, že spousta lidí z našeho sídliště není lhostejná k tomu, jak vypadá okolí jejich domů a rádi obětují i víkend tomu, aby se nám zde žilo lépe. To bylo pro mě příjemné zjištění, stejně jako skutečnost, že asi polovina lidí, kteří přiložili ruku k dílu, bylo ze Sdružení pro Vinoř.

Díky všem za pomoc a Zuzce Fejfarové zvlášť.

Michal Biskup

PS: Na přiložených fotografiích je vidět proměna dětského hřiště a také to, že vykopat a přemístit velkou prolézačku není vůbec jednoduché.