Začíná výprodej?

Když jsem viděl program předposledního zastupitelstva před volbami, které se koná tento čtvrtek 26.6.2014, nevím proč, ale vzpomněl jsem si na písničku Petry Janů: „Sbohem všem láskám dej, začíná výprodej …….“

Zatímco na většině předešlých zasedání během posledních 4 let se občas řešil prodej nějakého pozemku, nebo pronájem či koupě něčeho, tak 33. zasedání Zastupitelstva MČ Vinoř toho má na programu více než požehnaně. Asi o půl milionu se bude měnit rozpočet na výdajové i příjmové straně, skoro čtvrt milionu se má převádět do rozpočtu školy, mají se přidělit dva byty, u dalších šesti se má prodloužit nájem až na několik let dopředu a tím to zdaleka nekončí. Na programu je prodloužení nájmu u některých obchodů v nemovitostech městské části až do roku 2018, v jiném případě až do roku 2025! Zajímavý je i bod pronájmu mnoha pozemků o velikosti desítek tisíc metrů čtverečních na sportovní účely do roku 2029, nebo zřízení věcných břemen na pozemcích městské části. Celý program končí stanoviskem k výstavbě skladu na poli směrem na Radonice, jednáním o prodeji části pozemku přímo před Vinořským zámkem, nebo malého pozemku v části V Žabokřiku. Závěrečnou tečkou je návrh starosty na nákup techniky pro údržbu zeleně, i když ani to nebude s vysokou pravděpodobností poslední bod, protože jak se v poslední době stalo zvykem, jsou na program zařazovány na poslední chvíli mimořádné body jak na běžícím páse. Na posledním zastupitelstvu padl dokonce rekord a mimořádné body, které nebyly vyvěšeny, tvořili 50% programu schůze.

Právě poslední (květnové) zastupitelstvo mělo na programu pouze 4 body, plus 4 mimořádné, tak že celkem 8, proti tomu nyní zveřejněných 26 bodů programu červnové schůze budí minimálně respekt. Samozřejmě jsou před námi prázdniny, kdy zastupitelstvo jednou nezasedá, tak že se mohlo něco nahromadit. Ale vzhledem k tomu, že současné zastupitele čeká již jen jedno další a tudíž i poslední zastupitelstvo v tomto volebním období (někdy v září) a v říjnových volbách si občané zvolí nové, či staronové zastupitele, nelze se zcela oprostit od jedné, lehce vtíravé myšlenky. A to, že než poslední zhasne, je třeba ještě co nejvíce věcí prodat, pronajmout, uzavřít smlouvy na desítky let dopředu, nebo něco honem koupit, aby noví zastupitelé neměli v příštím volebním období „moc práce“.

Ale třeba tomu vůbec tak není, z velice stručného vyvěšeného programu lze těžko soudit, zda bod XY je ku prospěchu všech lidí ve Vinoři, nebo pouze nějakého jednotlivce a nejjednodušší jak to zjistit je přijít se podívat ve čtvrtek na zastupitelstvo. Vyslechnout si argumenty různých stran, zeptat přímo zastupitelů, případně si zapamatovat kdo a pro co hlasoval či nehlasoval a udělat si objektivní obrázek sám. Neváhejte a přijďte, je to zdarma :-)

    Michal Biskup

Comments are closed.