Zpráva z bojiště

Naši sataličtí sousedé uspořádali poslední zářijové úterý debatu kandidátů na pražského primátora. Přítomným hostům pak položili zásadní otázku:

Podporujete projekt mamutí třídírny odpadů společnosti Ipodec?

V odpovědi se všichni přítomní vzácně shodli. S výjimkou Jiřího Payne, lídra strany Svobodných, který současnou iniciativu občanů vyhodnotil jako “vyhlazovací boj proti živnostníkům“ („Máme ústavní právo podnikat!“), odpověděli všichni kandidáti jednoznačně: NE. Stejně jednoznačná odpověď padla na podotázku, zda by dotyční podpořili návrh na vykoupení pozemků firmy Ipodec pražským zastupitelstvem. Všichni přítomní s výjimkou komunistického zástupce tuto možnost víceméně odmítli, J.Payne přidal protinávrh, aby si pozemek v hodnotě 50 milionů korun “zakoupili občané Satalic, když se jim projekt Ipodecu nelíbí!”.

Další otázka směřovala na stanovisko k případné výstavbě nové spalovny (v Praze jsou v současné době dvě). Jednoznačnou podporu výstavbě vyjádřili B.Svoboda (ODS), Z.Passer (Pro Prahu) a  P.Šimůnek (KSČM). J. Nouza (TOP 09) prosazoval variantu rozšíření pražské spalovny.  Kandidátka Starostů a nezávislých Jana Plamínková vysvětlila, že Praha nepotřebuje novou spalovnu, ale efektivnější třídění a recyklaci odpadu.

Potom padla další zásadní otázka.

Kterou variantu silničního okruhu Prahy budete podporovat?

Zde byly odpovědi opatrnější. Většina kandidátů lavírovala a snažila se vyhnout jednoznačné odpovědi. Velmi oblíbená odpověď byla: „Jsem pro obě varianty…“ Když však tázající trvali jasnějším vyjádření, víceméně jasně vykrystalizovala následující stanoviska.

“Prioritou je vnitřní okruh!” (Tedy okruh, který povede v bezprostřední blízkosti Vinoře!):

ODS (Svoboda), ČSSD (Dolínek), TOP 09 (Nouza).

“Podporuji obě varianty!”:

ANO (Nacher), Pro Prahu (Passer) KSČM (Šimůnek),

“Jsem spíše pro vnější okruh.”:

Svobodní (Payne), Piráti (Fořtík), 

“Jednoznačně podporuji vnější regionální variantu!”:

Starostové a nezávislí (Plamínková)

Zástupkyně iniciativy „Rozumný okruh“ pak seznámila přítomné se základními argumenty pro regionální variantu:

–         Okruh odvede tranzitní dopravu z města

–         Bude o dvacet miliard levnější

–         Bude moci být financován ze zdrojů EU

Na závěr vystoupilo několik starostů městských částí a jednoznačně podpořilo variantu regionálního okruhu.  Starosta Vinoře se k této otázce nevyjádřil.

Poslední dotaz směřoval k možným koalicím na pražském magistrátu. S výjimkou ČSSD nikdo nechtěl spolupracovat s komunisty. Nejčastěji vyslovovaný možný koaliční partner byla strana Starostů a nezávislých. Nacher (ANO) vyjádřil přání, aby se na magistrát dostali Svobodní.

Po více než třech hodinách moderátor Železný debatu ukončil a nadhodil souvislost, kterou už si všichni uvědomovali víc než jasně.

Právě naše volba do zastupitelstva Prahy i městských částí rozhodne o kvalitě našeho budoucího života. Třeba i o tom, jestli se nám za domem za pár let vynoří statisíce aut a kamionů z pražského okruhu…

Zapsal: David Smoljak

Comments are closed.